גזים בבטן

הסבר מפורט על מחלות

גזים בבטן הם גזים במערכת העיכול או ריבוי גזים במעיים. גזים בבטן יכולים לגרום להרגשת אי נוחות של נפיחות בבטן, כמו גם גיהוקים או פליטה של גזים מפי הטבעת.

אופן השימוש:

מומלץ להגיע לקליניקת טבעוני לאבחון, התייעצות וטיפול טבעי כולל תזונה.
אופן השימוש באופן כללי: קלטיב – 1 כמוסה 3 פעמים ביום לפני הארוחה.
למידע נוסף ולהדרכה 03-5399000

גזים בבטן הגדרת המחלה

רוב האנשים מייצרים בין 1 ל-3 ליטרים של גזים ביום ומעבר גזים כ-14 פעמים ביום. גזים בבטן עצמם, אינם מסכנים חיים, אך בהחלט יכולים לגרום למבוכה חברתית. מבוכה זו לעתים קרובות היא הסיבה לכך שעלולים לפנות לקבל עזרה רפואית כאשר יש פליטת גזים מוגזמת.

הרכבם העיקרי של הגזים, מתבסס על חמישה גזים חסרי ריח:

חנקן, מימן, פחמן דו חמצני, מתאן וחמצן.

גזים מסריחים הודות לתרכובות נוספות המתווספות אל תרכובות הגזים, כגון סקטול תרכובת אורגנית גבישית ארומטית לבנה ורעילה, אינדול תרכובת אורגנית ארומטית , ותרכובות המכילה גופרית .

האופי הדליק של הגזים נגרם על ידי שילוב של מימן ומתאן. הפרופורציות של גזים אלה תלויים במידה רבה בחיידקים שחיים במעי הגס האנושי שמעכלים או מתסיסים, את המזון שלא נספג במערכת העיכול בדרכו לפני שמגיעים למעי הגס.

30-150  גרם בערך של מזון לא מעוכל מגיע למעי הגס בצורה של פחמימה לאורך כל היום. אבל משקל זה יכול להשתנות בהתאם לרמת הכנסת המזון לגוף ובהתאם לעד כמה טוב מערכת העיכול מתפקדת .

גזים בבטן סיבות

מגוון סיבות יכולות לגרום לגזים

מה גורם לגזים?

ריבוי גזים במערכת נגרם על ידי:

ריבוי גזים במערכת העיכול (ושט, קיבה, המעי הדק, המעי הגס) יכול להיגרם משני מקורות:

  • צריכה מוגברת של גז, מאוויר שנבלע למשל.
  • ייצור מוגבר של גז כמזון לא מעוכל מסוים או מפורק על ידי החיידקים המזיקים שבדרך כלל נמצאים במעי הגס.

בליעת אוויר (Aerophagia)

תהליך זה יכול להתרחש עם בליעה לא תקינה של אוויר בזמן אכילה או אפילו בליעה לא מודעת של אוויר מתוך הרגל. פעילויות שגורמות לאדם לבלוע עודף אוויר כוללות שתייה מהירה, לעיסת מסטיק, שימוש במוצרי טבק, מציצת סוכריות קשות, שתיית משקאות מוגזים, שיניים תותבות רופפות והיפרוונטילציה .
רוב האנשים שמגהקים או משהקים מחדירים אוויר עודף שנבלע. הגז שנותר עובר למעי הדק. האוויר נע לאורך המעי הגס לשחרור דרך פי הטבעת.
ניתוח של סוג הגזים יכול לעזור לקבוע את מקורם (בעיקר גזי חנקן, חמצן ופחמן דו חמצני) או ייצור במערכת העיכול (בעיקר גזי פחמן חד חמצני, מימן ומתאן(

התפלגות של מזונות לא מעוכלים:

אם הגוף אינו עיכל או ספג קצת פחמימות (כדוגמת סוכר, עמילנים וסיבים הנמצאים במזונות רבים) בגלל מחסור או היעדר של אנזימים מסוימים במעי הדק, מזון לא מעוכל עובר מהמעי הדק למעי הגס, שבו נמצאים חיידקים נורמליים, חיידקים מפרקים את האוכל, מפיקים מימן, פחמן דו חמצני ובשליש מכל האנשים, מתאן. שבסופו של דבר גורם לפליטת גזים דרך פי הטבעת .

מזונות המייצרים גזים באדם אחד לא בהכרח יכולים לגרום להיווצרות גזים אצל אחרים. כמה חיידקים נפוצים במעי הגס יכולים להרוס את פעולתם של חיידקים מייצרי גזים. האיזון בין שני הסוגים של החיידקים עשויה להסביר מדוע חלק מהאנשים יש יותר גזים מאשר לאחרים.

רוב המזונות המכילים פחמימות יכולים לגרום לגזים. לעומת זאת, שומנים וחלבונים גורמים להיווצרות גזים קטנים.

מאכלים שעושים גזים:

קטניות – שעועית מכילה כמויות גדולות של סוכר מורכב המכונה רפינוז טרי סכריד. כמויות קטנות יותר נמצאות בכרוב, כרוב ניצנים, ברוקולי, אספרגוס ובירקות אחרים ודגנים מלאים.
עמילנים – רוב העמילנים (תפוחי אדמה, תירס, אטריות, חיטה) מייצרים גזים כשהם מתפרקים במעי הגס. אורז הוא העמילן היחיד שאינו גורם לגזים.
פרוקטוז – סוכר המכונה פרוקטוז נוצר באופן טבעי בבצל, ארטישוק, אגסים, וחיטה. כמו כן הוא משמש כממתיק בחלק משקאות קלים ומשקאות פירות .
בירה כהה ויין אדום.

סורביטול – סוכר זה נמצא באופן טבעי בפירות, כולל תפוחים, אגסים, אפרסקים ושזיפים. סורביטול משמש גם כממתיק מלאכותי במסטיק ללא סוכר, ממתקים ומוצרי דיאטה אחרים סיבים – מזונות רבים מכילים סיבים מסיסים וסיבים בלתי מסיסים. סיבים מסיסים מתמוססים בקלות במים ותופסים חלק במעיים במרקם רך, כמו ג'ל. סיבים מסיסים נמצאים בסובין שיבולת שועל, שעועית, אפונה וברוב הפירות, סיבים מסיסים לא מתפרקים כלפי מטה, עד שהם מגיעים למעי הגס, שם תוך כדי תהליך עיכול גורמים להיווצרות גזים. סיבים בלתי מסיסים לעומת זאת, עוברים ללא שינוי מהותי דרך המעיים ומייצרים גזים קטנים. סובין חיטה ומינים מסוימים של ירקות מכילים סיבים לא מסיסים.

מחסור בלקטז – מקור עיקרי נוסף של גזים הוא מחסור באנזים לקטז, שתוצאתו היא ירידה ביכולת עיכול לקטוז, סוכר טבעי הנמצא בחלב ומוצריו (גבינה וגלידה) ובמזונות מעובדים מסוימים (לחם, דגני בוקר) ובסלט. גזים נגרמים לעתים קרובות עקב כאבי בטן, שלשולים והתכווצויות בבטן אבל יכולים להופיע גם גזים ללא תופעות נוספות. אנשים רבים, אחרי הילדות, בדרך כלל עם רמות נמוכות של האנזים לקטז הנחוץ לעיכול לקטוז. כמו כן, כשאנשים מזדקנים, רמות אנזים הלקטז שלהם יקטנו וכתוצאה מכך, במשך זמן אנשים עלולים לפתח ריבוי גזים לאחר אכילת מזון המכיל לקטוז.

בעיות אחרות – בתנאים מסוימים מזונות שונים יכולים לגרום לספיגה טובה במערכת העיכול, המאפשרות פעילות חיידקים מוגברת. תסמונות תת ספיגות יכולות להיות התוצאה של ירידה בייצור של אנזימים על ידי הלבלב או בעיות עם כיס המרה או הציפוי הפנימי של המעיים. אם המעבר דרך המעי הגס הוא איטי מסיבה כלשהי, החיידקים יתרבו בכל הזדמנות של תסיסת החומרים שנותרו. אם אדם סובל מעצירות או ירידה בתפקוד המעיים מכל סיבה, גזים יכולים להיווצר.

שינויים בהרגלי מעיים יכולים להתרחש כתוצאה מהפעולות הבאות :

  • סיבים תזונתיים ירודים.
  • טפילים במערכת העיכול.
  • מחלות מעי דלקתיות.
  • חסימת מעיים (כולל סרטן(
  • מסעפת או דלקת סעיפים.
  • תפקוד איטי בבלוטת התריס.
  • שימוש בסמים נרקוטיים ואחרים.

גזים בבטן תסמינים

תסמינים של גזים גדלים במעבר של גזים, נפיחות בבטן, כאבי בטן וגיהוקים. מבוכה עלולה להיגרם על ידי המעבר המוגבר של התקפה שנגרמת עקב פליטת גזים והריח שהיא גורמת.

גזים: כולם עוברים תהליך ייצור גזים בדרך כלל במהלך רוב היום. כמות מסוימת של גזים נמצאת במערכת העיכול בכל זמן, בעיקר בקיבה ובמעי הגס. האדם הממוצע עובר תהליך ייצור גזים מעל 10 פעמים בכל יום ועד 20-25 פעמים, פעילות בסדר גודל זה נחשבת לנורמלית. יותר מזה עלול להיות מוגזם.

גיהוק: גיהוק מדי פעם במהלך או אחרי הארוחות הוא נורמלי כמשחרר גזים כאשר הקיבה מלאה במזון. אבל אם אדם מגהק בתדירות גבוהה, זה עשוי להעיד על בליעת יתר של אוויר ושחרור הגזים לפני כניסת האוויר לקיבה. יש אנשים שבולעים אוויר כדי לגרום לעצמם לגהק, מתוך מחשבה שזה יכול להקל על חוסר הנוחות שלהם. פרקטיקה זו עשויה להפוך להרגל מעצבן. גיהוק עשוי לאותת על הפרעת עיכול עליונה רצינית יותר כגון מחלת כיב פפטי, מחלת החזר הוושט, או שיתוק (ריקון) הקיבה.
נפיחות בבטן: אנשים רבים מאמינים כי ריבוי גזים גורמים נפיחות בבטן.

עם זאת, לעתים קרובות יש אנשים שמתלוננים על נפיחות מוגזמת בבטן אך מעידים על כמויות גזים רגילות (20-25 פעמים). גזים בבטן בהחלט מהווים מטרד.דיאטה של ​​מזונות שומניים עלולה לעכב ריקון קיבה ולגרום נפיחות בבטן ותחושת אי נוחות במערכת העיכול, אבל לא בהכרח עקב ריבוי גזים. נוכחות מחלות מסוימות עלולות לגרום נפיחות בבטן, כאבי בטן וגזים, כגון תסמונת מעי רגיז, מחלת קרוהן או סרטן המעי הגס.
תחושת נפיחות בבטן היא גם מנת חלקם של אנשים עם רקמה המצולקת (הידבקויות מעי) מפעולות בטן או בקע פנימי, בשל רגישות מוגברת של גזים .

כאבי בטן וגזים: כאבי בטן וגזים גורמים לאי נוחות, יש אנשים שמרגישים כאב כאשר יש להם גזים במעיים. כאשר יש כאבים בצד שמאל של הבטן, כלומר, בצד השמאלי של המעי הגס, זה יכול לבלבל עם סימפטומים של מחלת לב. כאשר מורגשים כאבים בצד ימין של הבטן, בצד הימני של המעי הגס, זה עשוי לחקות את הרגשת הימצאות האבנים בכיס המרה או דלקת התוספתן.

אבחון גזים בבטן

מומלץ לפנות לטיפול רפואי בכל פעם שסימפטומים אחרים מאשר ריבוי גזים מתרחשים, כדוגמת:

  • אי נוחות בבטן.
  • ווסת איומה וחמורה.
  • שינוי בהרגלי מעיים.שלשול.
  • עצירות.
  • דם בצואה.
  • קדחת.
  • בחילות, הקאות.
  • כאבי בטן, נפיחות בבטן וכאשר יש כאבים בצד ימין של הבטן התחתונה בעיקר.
    טיפול רפואי מקצועי יוכל לכלול את התזונה של המטופל והסימפטומים שנוצרים אחרי.
    ייתכן ויהיה צורך בניהול יומן מעקב אכילה ושתייה לתקופה מסוימת של זמן ולעקוב אחר כמות גזים במהלך היום.

סקירה מדוקדקת של תזונה וכמות גזים שעברו עשויות לעזור בהתייחסות לסוגי מזון ספציפיים, לסימפטומים ובקביעת חומרת הבעיה .

אם יש צורך, יערכו בדיקות ראשוניות, שסביר להניח שיכללו את מדידת כמות המימן בנשימתו של החולה לאחר שהאדם אכל מזון חשוד. מכיוון שהחיידקים אחראים במידה רבה לייצור המימן,
עלייה במימן שננשף כפי שנמדד על ידי בדיקת הנשימה תציע אי סבילות למזון, עם חיידקי תסיסת המזון הלא מעוכל להפקת גז עודף. לאחר שהמטופל אוכל מזון בעייתי, בדיקות נשימה צריכות להראות עלייה קטנה ברמות המימן במהלך שעתיים לאחר סיום הארוחה. עוד מבחן אפשרי הוא ניתוח של תוכן הגזים. זה אמור לעזור לבדל את גזים שהופקו על ידי בליעת אוויר לבין גזים שהופקו במערכת העיכול . אם לא ניתן לייצר שום אבחנה מבדיקות אלה,
בדיקות רחבות יותר יכולות להיות טובות כדי לעזור לבודד הפרעות חמורות יותר כמו סוכרת, סרטן, תת ספיגה, שחמת הכבד, תפקוד תת בלוטת התריס וזיהום. אם לחולה יש כאבי בטן או תחושת נפיחות בבטן, הרופא עשוי להמליץ על צילומי רנטגן ולנסות לחפש אחר חסימת מעיים או ניקוב במעי. כמו כן, לעיתים תבוצע בדיקת צואFה כדי לזהות נוכחות של דם בצואה, כמויות גדולות של שומן (סטיטוריאה) או נוכחות פרזיט (גיארדיה למבילה). אם יש מחסור באנזים הלקטז שהוא הגורם שחשוד בייצור גזים, הרופא יכול להציע למטופל להימנע ממוצרי חלב לתקופה של זמן. בדיקת דם או נשימה עשויה לשמש לאבחון אי סבילות ללקטוז . הדרכים הנפוצות ביותר להפחתת חוסר הנוחות של גזים הן שינוי התזונה, נטילת תרופות והפחתת כמות האוויר שנבלעת.

טיפול בגזים בבטן

מטרת טיפול בגזים היא להפחית ריבוי גזים כמו גם להפחית ייצור גזים מסריחים. התערבות רפואית כוללת טיפול באנטיביוטיקה אם יש פעילות יתר של חיידקים במערכת העיכול או חשד או עדות לזיהום טפילי שעלול להיתפס. כמה מחקרים שחקרו הראו כי אכילת זני חיידקים שלא מזיקים דוחפים החוצה את החיידקים המזיקים שפוגעים, למרות שאף טיפול שפותח לא היה מוצלח לאורך זמן עד כה. רגולציה של תפקוד המעי היא חיונית.
יש להתייחס למצבי עצירות במלוא הרצינות ולטפל בעצירות ע"י אכילה מוגברת של סיבים תזונתיים או משלשלים מסוימים. במקרים בהם קיימת חרדה הגורמת לבליעת אוויר, הרופא עשוי להציע על ייעוץ בתחום אצל פסיכולוג כדי לשנות את דפוסי ההרגלים.

טיפול בגזים: טיפול עצמי

גזים בבטן ברוב המקרים קשורים בתזונה לא מתאימה, אך לפעמים נובעים מתוך הרגלים שגורמים לאדם לבלוע אוויר. מומלץ להתחיל בניסוי של ניסוי וטעייה, על ידי הסרת מזונות בעייתיים ולהוסיף מזון אחד נוסף לתפריט פעם ביומיים. אם הגוף אינו מגיב טוב לסוג המזון החדש שנוסף, יש להסירו מן התפריט ולהמשיך להוסיף ולהוריד מזונות בהתאם לתחושה בגוף ולכמות גזים שהם גורמים.

פעולה זו של התבוננות עשויה להימשך זמן רב בכדי לשים לב לסוג ואופי מאכלים שעושים גזים. מומלץ לרשום יומן מזון ולשים לב לעודף של גזים. את כל אחד מהמזונות המייצר גזים ניתן להסיר מהקבוצה בכל פעם, עד שמתחילים לחוות בהקלה. סורביטול ופרוקטוז עלולים גם הם להיכלל ברשימת מאכלים שעושים גזים ועל כן מומלץ לנסות להסירם. אם שיטה זו לא עובדת, גישה מצומצמת יותר היא להתחיל עם מספר מצומצם מאוד של מזון בטוח, ולהוסיף מזון חדש אחד כל 48 שעות על מנת לקבוע איזה מזון או קבוצת מזון גורמת לקשיים בעיכול כמו גם ריבוי גזים בבטן. אם אותר מזון הגורם להיווצרות גזים, אז יש להימנע מאכילת מזון זה או להיות מוכן להשלכות הנלוות לאכילתו.

אם אי סבילות ללקטוז הוא החשוד שגורם לבעיה,

יש להסיר את כל מוצרי החלב מהצריכה היומית למשך 10-14 ימים כדי להעריך את ההשפעה על נוכחות גזים בבטן (באמצעות יומן). אנזים הלקטז, המסייע בעיכול לקטוז, זמין כתוסף נוזלי ובצורת טבליות ללא צורך במרשם.הוספת מספר טיפות של נוזל הלקטז לחלב לפני השתייה או לעיסת טבליות לקטז לפני האכילה מסייעת לעכל מזונות המכילים לקטוז. כמו כן, חלב מופחת לקטוז ומוצרים אחרים זמינים בחנויות מכולת רבות.

אם גזים מסריחים הם מקור הדאגה,

יש גם הצלחה מסוימת עם תחתונים מסנני פחם .

אם קיימת בעיית גיהוקים,

יש להימנע מהתנהגויות הגורמות לבליעת אוויר מוגזמת,ב יניהן לעיסת מסטיק או מציצת סוכריות קשות. יש לאכול ולשתות לאט מה שמונע בליעת אוויר מיותרת. באופן כללי, יש להימנע מאכילה יתרה של שומן שתורם להיווצרות גזים, כמו גם להשמנה. יש להגביל צריכת מאכלים עתייר שומן בכדי להפחית את נפיחות בבטן ואי נוחות. הקיבה תתרוקן מהר יותר ותאפשר לגזים לעבור למעי הדק.

תרופה נגד גזים בבטן

אם אין רצון להימנע מאכילת מאכלים שעושים גזים,תרופות נגד גזים רבות ללא מרשם זמינות כדי לסייע להפחתת הסימפטומים ."בינגו" הוא תוסף אנזימי העשוי להיות שימושי יחד עם בליעת שעועית.הוא מכיל את האנזים שמעכל סוכר שחסר בגוף ומעכל את הסוכר בשעועית וירקות רבים.נטילת תוסף "בינגו" מנטרלת תופעה של ריבוי גזים הנגרמים עקב אכילת לקטוז או סיבים.ניתן ליטול לפני הארוחות נוגדי חומצה בכדי שהגזים יעברו בקלות בעזרת הוצעת גיהוק. עם זאת, לתרופות אלה אין השפעה על בעיית גזים במעיים. טבליות פחם פעיל עשויות לספק הקלה מגזים במעי הגס. ניתן להפחית כמות גזים ע"י נטילת טבליות פחם פעיל לפני ואחרי הארוחה. המינון המקובל הוא 2-4 טבליות הנלקחות ממש לפני האכילה ושעה לאחר הארוחה. תרופה נגד גזים במרשם עשויה לסייע בהפחתת סימפטומים,במיוחד אם יש הפרעה כגון תסמונת המעי הרגיז.
תרופות נגד גזים בבטן מסוימות הוכחו כמפחיתות תלונות על ייצור גזיםעל ידי הגדלת פעילות מעיים.

גזים בבטן סיכום

אנשים מסוימים חשים במעבר רב של גזים בבטן דרך פי הטבעת או גיהוקים (גרפסים) תכופים. שני אלו יכולים להוות מקור למבוכה ואי נוחות. האדם הממוצע מייצר כמות של שמינית גלון גזים ביום היוצאים דרך פי הטבעת בין 14-23 פעמים ביום, כאשר כמות הגזים המיוצרת אינדיבידואלית ושונה מאדם לאדם, תלויה בתזונה ובגורמים אחרים. \למרות שאנשים מתלוננים על כמות גדולה של גזים בבטן, רובם אינם מייצרים גזים יותר מהרגיל, אלא פשוט רגישים ומודעים יותר לנוכחות הגזים בגופם. באנשים שכן סובלים מייצור מוגבר של גזים בבטן, כנראה שמזונות מסוימים ומצבים רפואיים הם האחראיים לכך.
שם באנגלית: Flatulence
שם בלטינית: INFLATIO
שמות נוספים: גז, גז בטן, גזים במעיים, נפיחות, מעבר גזים, גיהוק , בליעת אוויר, אי סבילות ללקטוז, כאבי בטן, אי נוחות בבטן ,פליטת אוויר.

דילוג לתוכן